vineri, 2 aprilie 2010

Comunicat privind intalnirea sindicalistilor militari cu senatorii PD-L din judetul Neamt

Simbata 20 martie a.c., Filiala 1 Neamt a SCMD a organizat o intilnire-dezbatere cu senatorii PD-L de NEAMT pe probleme privind Legea 329/2009 si Proiectul Legii Sistemului Unitar de Pensii aflat in dezbaterea Senatului Romaniei.

La intilnire au participat peste 90 membri de sindicat si senatorul PD-L Toader MOCANU. Senatorul Ovidius MARCUTIAN, desi a confirmat participarea, in seara din ajunul intilnirii, si-a declinat participarea motivind agenda de lucru ocupata de alte probleme.

In cadrul dezbaterii au fost evidentiate caracterul anticonstitutional al Legii 329/2009, precum si consecintele nefericite ale acesteia asupra familiilor cadrelor militare, avind ca sursa de venituri numai pensia celui disponibilizat, dar mai ales asupra celor cu copii in intretinere, in institutiile superioare de invatamint din tara.

Privitor la Legea Sistemului Unitar de Pensii, toti participantii au condamnat cu vehementa discursul demagogic, mincinos si populist al Premierului BOC si al “supusilor aplaudaci” din guvern si Parlamentul Romaniei cu referire la “pensiile nesimtite” ale militarilor in rezerva. Deasemenea, a fost evidentiata si infierata atitudinea sovina a premierului de invrajbire a categoriilor socio-profesionale si de incitare a acestora la incaerare reciproca.

In cadrul dezbaterilor, initial tensionate, membrii de sindicat au aratat demnitarului prezent care este cuantumul real al pensiilor militare si motivatia pentru care Statul Roman a gasit de cuviinta sa acorde aceste “pensii nesimtite”, al caror medie se situeaza in jurul echivalentului pensiei de doua puncte, din sistemul public de pensii. Cu exemplificari concrete, participantii au subliniat faptul ca pe parcursul unei cariere de 25-30 de ani majoritatea cadrelor militare si-au petrecut cel putin un sfert din acest timp in afara familiei, la activitati specifice carierei, in afara garnizoanei de dislocare ( studii, aplicatii, poligoane, lucrari in economie, etc.). Unul din participanti, in cuvintul sau a demonstrat, cu date concrete, cum in 25 de ani de cariera, patru ani i-a trait in cortul militar in aplicatii si exercitii tactice. Majoritatea cadrelor militare ies din sistem, la limita de virsta sau chiar inainte, cu starea de sanatate subrezita, pentru ameliorarea careia sint nevoite sa aloce importante resurse financiare, intrucit tratamentul medicamentos gratuit, prevazut de lege, nu se mai asigura de multa vreme, prin bunavointa actualului guvern. In spitalele militare nu mai au loc de pacientii civili care nu au nici o legatura cu armata, decit aceea, ca au cunoscut pe “cineva” caruia ia dat cotizatia impusa (a se citi spaga).

In unanimitate, participantii la dezbateri au sustinut mentinerea Legilor 164/2001(privind pensiile de stat ale militarilor) si 179/2004(privind pensiile de stat ale politistilor), in actuala forma, sau includerea lor in Legea Sistemului Unitar de Pensii, intr-un capitol separate, cu prevederi adecvate profesiei militare.

Categoric, cu toata vehementa si argumentatia juridica necesara, a fost respinsa tentative guvernului BOC de recalculare a pensiilor militare de stat aflate in plata. La unison, participantii la intilnire au solicitat premierului reparatiuni morale vis-à-vis de limbajul grobian, aprecierile si etichetarilor grosolane adresate cadrelor militare si l-au indemnat sa iasa in mass-media cu scuzele de rigoare si autocritica, aferenta, necesara. Deasemenea, s-a clamat cu vehementa necesitatea urmaririi premierului, in instanta, pentru ofensa adusa cadrelor militare in rezerva si retragere si implicit institutiei armatei, in ansamblul sau. Toate luarile de cuvint au evidentiat toleranta zero, fata de orice atingere a onoarei si demnitatii militare, indiferent de mijloacele folosite si din partea cui s-ar produce.

In cadrul dezbaterilor au fost aduse in atentia domnului senator si unele aspect privind situatia unitatii militare din garnizoana, care face eforturi disperate sa reziste in fata ofensivei retrocedarilor cu “dedicatie”. In baza unor hotariri judecatoresti, cel putin controversate, garnizoanei i-a fost luat localul Cercului Militar, fara a i se asigura un spatiu corespunzator in alta locatie. In prezent, autoritatile locale in colaborare cu Ministrul Apararii pun la cale dezmostenirea garnizoanei P. Neamt de o suprafata de 56 ha., reprezentind poligoane, terenuri de instructive si amenajari functionale ale unitatii militare.

In finalul dezbaterilor senatorul Toader MOCANU a aratat ca demersurile noastre, in buna masura, sint cunoscute din interventiile Comitetului Director al SCMD, ca intelege starea de spirit din rindul sindicalistilor militari si ca o va impartasi Comisiei de Aparare a Senatului. Discutiile pe Legea Sistemului Unitar de Pensii iau amploare si ca vor urma indelungi dezbateri in Parlamentul Romaniei. Starea de spirit a militarilor a fost receptata si déjà au inceput sa se aduca amendamente la proiectul initial al legii. Toate demersurile facute pina in prezent, au fost in sensul pastrarii Legilor 164/2001 si 179/2004 in actuala forma. Domnul senator ne-a informat ca la sedinta de evaluare pe M.Ap., Presedintele Romaniei ar fi afirmat ca este o mare nedreptate recalcularea pensiilor militare de stat aflate in plata si ca problema militarilor trebuie rezolvata distinct fata de Sistemul Unitar de Pensii Sociale. Deasemenea am primit asigurari in legatura cu bunele intentii ale Ministrului Apararii in sprijinul preocuparilor noastre. In ce constau aceste bune intentii, este mai greu de inteles, in conditiile in care, desi prezent in garnizoana P. Neamt, chiar in ziua dezbaterilor noastre, nu si-a gasit timpul necesar sa paseasca in curtea unitatii militare. Prezenta sa in garnizoana a avut drept scop tranzactia imobiliara, cu terenurile armatei, intre M.Ap. si “mosierii” din zona.

Totodata, senatorul Toader MOCANU a aratat ca generalii aflati la conducerea unor structuri asociative ale cadrelor militare in rezerva si retragere, centrale, (n.n. conducerea ANCMRR) nu se implica pentru solutionarea problemelor ce preocupa marea masa de rezervisti. Se multumesc cu maruntele avantaje, in folos propriu sau de microgrup, oferite de cei care ii patroneaza si nu-i intereseaza ce se intimpla in teritoriu.

Personal, domnul senator, la cererea noastra expresa, ne-a informat ca va actiona si va vota pentru pastrarea Legilor 164/2001 si 179/2004, in actuala forma, separate de proiectul de lege aflat in dezbatere, sau, in ultima instanta, pentru includerea lor in legea unica, dar in capitole separate.

Dupa un debut inflamat de incercarea domnului senator de a-si impune suprematia(pumnul in gura), discutiile sau normalizat si au continuat cu accente critice, taioase la adresa premierului si cabinetului pe care il “stapineste”.



Biroul Operativ al Filialei 1 Neamt al SCMD

26 martie 2010

Un comentariu:

  1. Dragi camarazi chiar nu vedeti ca acest senator Mocanu Toader este un tradator?
    Este un pupincurist din gasca pdl.Sa-i fie rusine.Trebuie sa-i faceti o publicitate negativa pe plan local.

    RăspundețiȘtergere